vrijdag 23 januari 2009

Rekening Courant Krediet en zijn betekenis

Een rekening courant verhouding of rekening courant krediet heeft in de loop der tijd verschillende betekenissen gekregen. Nu is het over het algemeen bekend als middel voor een mogelijke roodstand bij een bank. Als het saldo negatief wordt ga je als het ware een rekening courant verhouding aan met de bank. Dit rekening courant krediet zorgt er wel voor dat je een bank debetrente moet betalen over het bedrag dat je 'rood staat'.

Een rekening courant is wat dat betreft dus een ideale mogelijkheid om zonder veel rompslomp te beschikken over extra financiele ruimte. De rekening courant grootte moet echter wel vooraf met een bank worden afgesproken. Vaak wordt bij het afsluiten van een nieuwe persoonlijke of zakelijke rekening al duidelijk wat de mogelijkheid voor rekening courant is.

Het grote verschil tussen het begrip roodstand mogelijkheid en rekening courant is het zakelijke karakter van een rekening courant verhouding. Het is geen zakelijke lening, maar het is een manier voor de bank om een zakelijke client te ondersteunen bij cash flow fluctuaties zonder al te grote pieken en dalen. Het woord rekening courant zelf is ook bekend onder kaskrediet. Een rekening courant krediet is dus ook hetzelfde als een kaskrediet. Vaak is het eenvoudiger om een rekening courant krediet af te sluiten dan een zakelijke lening. De bank vereist minder onderpand en minder stukken voor een rekening courant verhouding.

Een andere, minder bekende betekenis van een rekening courant is de schuld die een vennoot kan hebben tegenover zijn vennootschap. Deze schuld valt buiten de inbreng van aandeel in het vennootschapskapitaal. Op het moment dat een vennoot besluit geld te lenen van zijn vennootschap ontstaat een rekening courant verhouding die in de boekhouding moet worden geboekt onder schulden of vorderingen. De afspraken over deze rekening courant verhouding worden binnen de vennootschap vastgelegd maar hoeven niet openbaar te worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten